OKOLINA RADjEVINE I KRUPNjA
Start | Geografski Prikaz | Foto Vodič | Privreda | Turizam | Sport | Mapa
Radjevina OnLie
 
TURIZAM
Oovde može biti vaša reklama!
  Okolina Rađevine
Na putu za Loznicu perko Stolica, sa kojim se spaja put za Tršić i Tronošu, nalazi se zanimljiva i nedovoljno ispitana Cerovačka Pećina. Tršić, udaljen 20 km od Krupnja, rodno je mesto Vuka Stefanovića Karadžića (1787 -1864), iz koga je započet slavan put u istoriji naše kulture. Banja Koviljača, poznato banjsko lečilište leži u podnožju šumovite planine Gučevo, na putu prema Zvorniku, 36 km udaljeno od Krupnja. Ovo prirodno lečlište, klimatsko oporavilište i turistiško mesto poznato je po zdrastvenom i tranzitnom turizmu. Banja Badanja, nalazi se na obronicima Cera, u selu Donjoj Badanji, 5 km udaljeno od Zavlake na putu za Šabac, sa izvorom sumporovite i gvožđevite vode.
Tronoša Tršić Tekeriš i Cer Gučevo

Tronoša

Manastir Vavedenje, podigla je 1317. god. Katarina, žena srpskog vladara Dragutina. Staru crkvu obnovio je iguman Pajsije 1559. god. Manastir, jedno od najstarijih srednjovekovnih nemanjičkih zadužbina, odigrao je u prošlosti istaknutu ulogu u očuvanju narodne kulture i tradicije Srba. Dugo se u njemu, a naročito u XIV veku, negovala prepisivačka škola za sopstvene portrebe i potrebe drugih manastira. Time je sačuvana istorijska i kulturna građa srpskog naroda. U Tronoši je napisan čuveni "Tronoški rodoslov", koji predstavlja značajan kulturno-istorijski dokument. Njegova kopija se čuva u manastiru, dok je original u Beču. Rodoslov je napisao monah Josif 1791. god. U njemu su opisani događaji iz srpske srednjovekovne istorije, a izvori su im narodna predanja o Kosovskoj bici, braći Jugovića, Kneževoj večeri i Milošu Obiliću.
...
Tršić

[ POVRATAK NA POČETAK ]


Trsic Tršić je rodno mesto Vuka Stefanovića Karadžića. Vukova kuća, onakva kako danas izgleda, podignuta je 1933. god. u stilu tršićke kuće onog vremena, na zgarištu Vukovog roditeljskog doma koju su spalili Turci. U Tršiću se sredinom septembra svake godine organizuje Vukov Sabor. Sabor se održava pod vedrim nebom, na otvorenoj pozornici u centru prirodnog amfiteatra kraj rečice Žeravije, gde je nekada Vuk bio čobanin.
...
Tekeriš i Cer

[ POVRATAK NA POČETAK ]


TekerisTekeriš je čuven po Cerskoj bici, koja je trajala četiri dana i završena kao prva pobeda saveznika u Prvom svetskom ratu. Na vrhu su ostaci Kosaninog i Trojanovog grada, za koji su vezane legende iz drevne, paganske prošlosti. U blizini se nalazi i manastir Čokešina, kod koga su srpski ustanici 1804. god. zaustavili turski prodor. U Pocerini je rođen čuveni junak Miloš Stojićević Pocerac. Mnoge legende, koje beleži Vuk, govore da je pod Cerom postojbina i legendarnog Miloša Obilića.
...
Gučevo

[ POVRATAK NA POČETAK ]


Šumovita planina, udaljena 42 km od Krupnja. Na Gučevu je vođena od 8. septembra do 24. oktobra 1914. god. rovovska bitka između srpske i austrougarske vojske i bila je značajna za pobedu srpske vojske u Kolubarskoj bici.

Turizam -> Okolina Rađevine i Krupnja

[ POVRATAK NA POČETAK ]

Ovde moze biti vas oglas
Poslednja izmena : Najbolji pregled u 800x600 sa IE4+,NC4+
© Sva prava zadržana 2000 dizajn: Milan Skorić  mail : cokile@yahoo.com