TURIZAM www.RADjEVINA.co.yu
Start | Geografski Prikaz | Foto Vodič | Privreda | Turizam | Sport | Mapa
Radjevina OnLie
 
TURIZAM
Oovde može biti vaša reklama!

Turizam je po dosadašnjim statističkim podacima (po turističkoj poseti), najveća perspektiva ove oblasti Zapadne Srbije, zbog privlačnih, zanimljivih i raznovrsnih turističkih sadržaja. Ugodna mikroklima, čist vazduh i planinska voda su ekološki nedirnuti, jer nema industrijskih zagađivača. Zdravu hranu predstavljaju čuveni rađevski specijaliteti narodne tradicionalne kuhinje, zdravo meso, mlečni proizvodi, najkvalitetniji krompir, voće i povrće. Specifična klima ovog kraja, sveže noći u najtoplijim letnjim danima, pružaju idealne uslove za one koji ne vole sparne noći kao i za sportiste. Blizina kulturno-istorijskih spomenika iz dalje i bliže prošlosti, pruža uslove da gostima ponudi bogat sadržaj, dnevni i poludnevni izlet.
 
Krupanj Oaza u Zmajevcu Dobropotočka crkva
Mačkov Kamen Soko grad Okolina Rađevine
Turističke organizacije Cenovnik Rezervacije
 
Krupanj

U podnožju Jagodnje, Boranje i Sokolske Planine na stavama planinskih rečica Likodre, Bogoštice i Kržave, čija su korita ovde regulisana i utvrđena leži Krupanj (280 m nadmorske visine) centar Rađevine. Ceo ovaj kraj dobio je ime po vojskovođi Rađu, velikom vitezu
Klikom na neki od gradova sa ove mape,dobièete više informacijakneza Lazara, što proslavi i zaštiti Rađevinu od mađarskskih i turskih zavojevača. Deo Rađevske zemlje uzeo je sebi za večno počivalište, pa danas taj Rađevski vis po gromadi kamena koji predstavlja njegov spomenik nosi ime Rađev Kamen. U krupanjskoj opštini je i Bela Crkva, gde je 7.jula 1941. god. započeta antifašisticka borba i mesto Stolice u kome je održano važno vojno-političko savetovanje na početku II svetskog rata. Kao jedan od važnih centara Užicke Republike, Krupanj je bio bombardovan i spaljen. Na Jagodnji, Boranji i Sokolskoj planini, postoji više spomenika od kojih se ističu Soko grad (tvrđava iz 15.veka) i Mačkov Kamen (najveće poprište borbi na početku Prvog svetskog rata). Kod Krupnja je i staro bogumilsko groblje iz 14. veka, a u susednom Dobrom Potoku crkvica starija od Tronoše.
Sportski turizam je najaktuelniji, jer Krupanj ima sve sportske terene i moderno izgrađenu sportsku dvoranu. Među stalnim gostima su fudbaleri, košarkaši i košarkašice "Zemuna", fudbaleri "Obilića", fudbaleri i bokseri "Loznice", odbojkašice, rukometaši i rukometašice "Crvene Zvezde", fudbaleri "Vuteksa", "Trikala" iz Grčke i dr. 
Hotel "Borac" KrupanjGlavni nosilac turizma je hotel "Borac" (B Kategorije), koji raspolaže salom za svečani prijem gostiju, salom za poslovne prijeme i banket salom, a u smeštajnom delu ima na raspolaganju 42 sobe i dva apartmana, sa 78 ležaja. Pored hotela, u okviru sportsko-rekreativnog centra koriste se tri fudbalska terena, dva rukometna, dva košarkaška i dva odbojkaška terena, jedan otvoren poluolimpijski bazen i moderno opremljena sportska dvorana sa teretanom. U planu je izgradnja i dva teniska terena. Za kulturno-zabavne potrebe, dominira arhitektonski privlačna zgrada Doma kulture sa preko 2500 kvadrata, te se mogu organizovati sve kulturne manifestacije i kongresni turizam.
 
Preduzeće za promet,turizam i ugostiteljstvo
"BORAC" - Krupanj
KO U RAĐEVINU JEDNOM DOĐE,POSTAJE REDOVAN NAŠ DRAGI GOST.
 
Telefaks : 015-681-891 Adresa : ul.Đulim 2, 15314 Krupanj
Telefoni:  015-681-122,681-107 recepcija
Preduzece za promet,turizam i ugostiteljstvo
 
Oaza u Zmajevcu Oaza u Zmajevcu
Krupanjsko izletište predstavlja prijatan kutak za odmor, napravilo ga je Ribolovačko udruženje, na svojoj parceli, koju je osamdesetih godina dobila od Skupštine opštine Krupanj. Ovaj svojevrstan uspeh, plod je uspešne saradnje Ribilovačkog društva, društvenih i privatnih organizacija iz Krupnja, koje su nesebično pomogle izgradnju objekta. Izletište je otvoreno 19. jula 1998. god. i jedno je od mnogih poduhvata ovog udruženja. Predlog je da se Zmajevac zaštiti i proglasi za nacionalni park, zatim da se reka Čađavica od svog izvora do ušća proglasi prirodnim mrestilištem pastrmke, koja je inče retka vrsta, i da se reka zaštiti od zagađenja. Ovo udruženje je osnovalo i Ekološku sekciju koja je zadužena za održavanje i zaštitu životne sredine Krupnja.

[ POVRATAK NA POČETAK ]

Dobropotočka crkva Dobropotočka crkva 
Crkva Sv. Uspenja Presvete Bogorodice u Dobrom Potoku je jedna od najstarijih u Podrinju. 1528. god. u turskim tefterima prvi put se pominje Dobropotočka crkva i njen sveštenik pop Jovan Doselac. Ova prva krupanjska crkva, u to vreme je bila jedina za gornju Rađevinu. I danas je to najstarija crkva u Podrinju. Tu se nalazi i etnološki muzej "Zadužbina sveštenika Aleksandra Đurđeva". Ispod crkve nalazi se česma "Braće Jugovića" koja se pominje u prošlom veku. Na zidove pozide uzidano je nekoliko ploča u spomen: 
· Harambaši Đordu Obradoviću Čurčiji koji je podigao Rađevinu na ustanak 1804. god.
· Knezu Kristi Ignjatoviću, vojvodi rađevskom, branitelju Krupnja od Turaka od 1804. god. do 1812. god.
· Vojvodi Maksimu Krstiću, branitelju Krupnja od 1809. god. do 1812. god.
· Sreskom načelniku kapetanu Petru Radojloviću, koji iseli Turke i razruši Sokograd 1862. god.
Kod Dobropotočke crkve održava se tradicionalno nadigravanje u igranju narodnih kola, za dukat na Petrovdan.

[ POVRATAK NA POČETAK ]

Spomen kosturnica - Mackov KamenMačkov Kamen Mačkov Kamen 
Jagodnja je niža planina iz grupe Podrinskih planina, sa najvišom tačkom Mačkov Kamen (923 m). Ovde se odigrala čuvena bitka 1914. god. u sklopu borbi na Drinskom mostobranu. Na vrhu šumovite, pitome planine, koja je dobila ime po obilju šumskih jagoda, podignuta je spomen-kosturnica istovremeno kad i spomen-crkva u Krupnju, u čijoj se kripti takođe čuvaju kosti izginulih ratnika. Unaokolo, po celoj Jagodnji i Boranji, još su vidljivi ostaci rovova iz 1914. god. Na samom Mačkovom Kamenu, kada ga je neprijatelj zauzeo kako bi prodro prema Mačvi i Valjevu, bilo je 2000 mrtvih na obe strane. Tu se nalazi i vrh Košutnja Stopa sa 940 m nadmorske visine.
Ski Centar "Mačkov Kamen"
, za sada je opremljen ski-liftom sa nekoliko ski-staza i poligonom za skijanje i sankanje sa mogućnošću iznamljivanja ski-opreme. U neposrednoj blizini je motel u čijem sastavu su dve restoranske sale, sa oko 30 ležaja.

[ POVRATAK NA POČETAK ]

Soko grad Soko Grad
Vekovima je Sokolskim planinama dominiralo jako utvrđenje, Sokograd, koji su putopisci opisivali kao zamak u oblacima. Nikad niko nije tačno utvrdio ko je i kad podigao Sokograd: da li Rimljani ili Kelti, Ugari ili Srbi. Predanje kaže da ovaj grad nije nikad niko osvojio, pa je otud, u vreme Osmanlija, popularno nazvan "Nevesta sultanova". Podignut na visokoj, gotovo vertikalnoj steni, koju sa tri strane okružuju litice duboke i do dvetsta metara. Lako je branjen, a u isto vreme, tako nedostupan, silio je svoje stanare u pokoravanju, mrcvarenju i satiranju obližnje raje. Zato, 1862. god. po izlasku Turaka, Srbi su ga u slast srušili. Ovog zamka od koga se zaziralo i okretala glava, više nema, a nadomak njegovih temelja u ruševinama, obraslim u korov i šiblje, iznikao je novi zamak, kao iz ruskih bajki, koji sve više ljudi pohodi. Taj zamak je manastir, delo, pre svih, episkopa šabackog-valjevskog, gospodina Lavrentija. Za mesto gradnje manastira izabrao je plato ispod litice stena na kojima je bio Sokograd, mesto na kojem je u tursko doba bila pijaca srpskog roblja.

[ POVRATAK NA POČETAK ]

 Turističke organizacije :

Hotel "BORAC" Krupanj  
Samostalna ugostiteljska radnja "PETROVIĆ MILOVAN" Krasava
Ugostiteljsko trgovinsko preduzeće "TURISTIČKI DOM" Krupanj

[ POVRATAK NA POČETAK ]

 Cenovnik

Turizam u Radjevini
Cene

[ POVRATAK NA POČETAK ]

 Rezervacije
Ovde se može rezervisati smeštaj u nekom od naših turističkih objekata, potrebno je samo popuniti formular. Obavezno uneti podatke u polja oznacena zvezdicom (*).
Ime i Prezime : * Adresa :
Postanski broj : Grad :
Telefon i faks : * E-mail : *
Da li dolazite prvi put?
 
DA NE
Izaberite smeštajni objekt :
Najavljuje boravak :
OD

DO
Način plaćanja :
U gotovini
Preko računa
Kreditna kartica
Vaše posebne želje :

POVRATAK NA POČETAK
Ovde moze biti vas oglas
Poslednja izmena : Najbolji pregled u 800x600 sa IE4+,NC4+
© Sva prava zadržana 2000 dizajn: Milan Skorić  mail : cokile@yahoo.com