SPORT www.RADjEVINA.co.yu
Start | Geografski Prikaz | Foto Vodič | Privreda | Turizam | Sport | Mapa
Radjevina OnLie
 
SPORT
Oovde može biti vaša reklama!

Početak organizovanog razvoja sporta u Krupnju počeo je tek posle I svetskog rata. Do tada su se jedino na sacorima, pojedinci isticali u takmičenju bacanja kamena s ramena i u skoku u dalj. Prvo sportsko društvo u Krupnju osnovano je 1922. god. i nazivalo se "Rađevac", međutim rad ovog sportskog društva bio je kratkog veka.
Godine 1927. osnovano je sportsko društvo "Petar Radojlović", opremili su ga trgovci braća Radojlović iz Beograda. U toku svog rada mnogo fudbalera prošlo je kroz njega deleći njegove uspone i padove. Pored igranja fudbala u SD "P.Radojlović" u Krupnju se igrao i tenis na modernim teniskom igralištu koje su izgradili engleski zakupci rudnika i topionice tridesetih godina. Društvo prestaje sa radom 1941. god.

Za razvoj sporta u Krupnju značajno je i Sokolsko društvo koje je osnovano 1937. god. u Krupnju. U njemu se pored gimnastike, takmičilo u trčanju, skoku u dalj i slično.
 
Sportski Pregled Fudbalski Klub RAĐEVAC Fudbalski Klub STOLICE
Fudbalski Klub JEDINSTVO Odbojkaški klub KRUPANJKA Karate Klub Partizan
Košarkaški Klub RAĐEVAC Rukometaški Klub RAĐEVAC Krupanjski Šahovski Klub
...
 F.K. "RAĐEVAC"

[ POVRATAK NA POČETAK ]


Prvo sportsko društvo u Krupnju osnovano je 1922. god. i nazivalo se "Rađevac". Međutim rad ovog sportskog društva bio je kratkog veka, 1925. god. on prestaje sa radom. Posle II svetskog rata sportsko društvo "Rađevac" obnavlja svoj rad i 1948. god. ono se uključuje u zvanično takmičenje tadašnje fudbalske lige koja obuhvata regione zapadne Srbije.
1950. god. 
Klub ulazi u ligu Beogradskog fudbalskog saveza,sledeće, 1951. god. klub se plasira u šesnaestinu finala kupa Jugoslavije.
1970. god. 
Fudbalski Klub ulazi u podrinjsko-kolubarsku ligu, a 1972. god. zauzima drugo mesto u regionu. 1975. god. F.K. "Rađevac" plasirao se u Posavsko-Podunavsku zonsku ligu. U ovoj ligi zauzima drugo mesto zaostajući jedan bod iza Budućnosti iz Valjeva, Mačve iz Bogatića i Jedinstva sa Uba za ulazak u I srpsku ligu. Ove godine klub je predložen za jedan od najboljih fudbalskih klubova u Podrinju.
1978/79 god. 
U posavsko-podunavskoj zoni F.K."Rađevac" osvaja jesenju titulu i Kup Podrinja.
1980/81 god.
F.K. "Rađevac" završio je na drugom mestu posavsko-podunavske zone od ukupno 14 ekipa, zaostajući jedan bod za F.K."Jedninstvom" sa Uba.
1982. god. 
Klub ulazi u II Srpsku ligu.
1992. god.
Klub se plasira u novoformiranu podunvsko-posavsku zonu.
1999. god. 
Fudbalski klub "Rađevac" u 77. godini postojanja postigao je svoj najveći uspeh, plasirao se u II saveznu fudbalsku ligu. Za poslednje tri godine "Rađevac" je preskočio tri ranga takmičenja. U prošloj sezoni vodeći krupanjski klub više nego uspešno takmičio se u Srpskoj ligi, gde je pre otpočinjanja agresije na našu zemlju (kada je i prvenstvo prekinuto) zauzeo treće mesto, sa istim brojem bodova kao i drugoplasirani valjevski ZSK, s tim što je za dva gola imao slabiju gol razliku. Ovaj plasman bio je dovoljan da se "Rađevac" nađe u II saveznoj ligi grupa Istok.

Boje kluba branilo je na stotine fudbalera od kojih su pojedini ostali da se pamte kao legedne dobrog fudbala: g. Ivan Božic, g. Nikola Vasiljević, g. Slobodan Damnjanović, g. Kosta Zeljić, g. Čedo Mihajlović, g. Mirko Vasiljević, g. Aleksandar Popović i dr. Mnogi su fudbaleri u F.K. "Rađevac" svojom igrom privukli pažnju velikih klubova:

Dragan Pantelić, ponikao u F.K."Rađevac" a kasnije igrao za F.K."Radnički" iz Niša, potom za reprezentaciju Jugoslavije a završio je u Španiji,
Dragan Sredojević posle "Rađevca" igrao za O.F.K."Beograd", F.K."Borac" iz Banja Luke a danas je trener na Bliskom Istoku,
Mirko Vasiljević igrao za podmladak O.F.K."Beograd",
Predrag Zeljić igrao za podmladak F.K."Crvene Zvezde",
Zvonko Popović igrao za F.K."Partizan", F.K."Vojvodinu", a karijeru završio u Francuskoj, itd.
 

 F.K."STOLICE"

[ POVRATAK NA POČETAK ]


F.K."Stolice" iz Brštice osnovan je 1983. god. na inicijativu mladih sportista ovog sela čiji je organizator bio g. Rade Pavlović. Svoju prvu prvenstvenu utakmicu fudbaleri ovog kluba odigrali su 1983. god. kao domaćini u Opštinskoj ligi sa F.K."Poletom" iz Lipnice. O početku rada F.K."Stolice" štampa objavljuje:
"Fudbalski Klub "Stolice" zvanično postoji od 10.juna 1983. god. kada se kvalifikovao za ulazak u opštinsku ligu Loznice... Nesebičnu privrženost i pomoć ovom sportskom kolektivu pružili su povratnici iz inostranstva: Radovan Gajić, Dragoljub Petković i Živorad Marković. Gajić je mladim sportistima F.K."Stolice" poklonio pet kompleta fudbalskih dresova, lopte i mreže. U zajednici sa rudarima "Stolice" sportisti istoimenog kluba učestvuju u mnogim radnim akcijama i tako dolaze do neophodnih sredstava za takmičenje u fudbalu..." 
Vojin Žugić  
U ne tako dugoj, ali uspešnoj istoriji ovog kluba, registrovano je na stotine igrača, a ime Dragana Živanovića Žila, koji hrabro braneći svoj narod i otadžbinu, pogibe 1992. god. na slavonskom ratištu, ostaće večno upisan u anale F.K."Stolice", koje u znak sećanja na ovog svog igrača, velikog rodoljuba, svakog avgusta organizuje memorijalni turnir.

1985. god. 
Klub preuzima rudnik "Stolice" i on ga finansira do 1990. 
1997. god. 
Klub s velikim uspehom takmiči se u Mačvanskoj okružnoj ligi.
 
 F.K. "JEDINSTVO"

[ POVRATAK NA POČETAK ]


F.K. "Jedinstvo" iz Zavlake osnovan je 1953. god. i bio je aktivan sve do 1961. god. Posle je prodato igralište u Mojkoviću pa se prestalo igrati. Ponovo počinje sa radom 1974. god.
1980. god.
 F.K. "Jedinstvo" osvaja drugo mesto jesenjeg prvenstva II podrinjske lige grupa Loznica. 
1983. god.
 F.K. "Jedinstvo" je na trećem mestu jesenjeg prvenstva II podrinjske lige grupa Loznica. 
1984. god.
 F.K. "Jedinstvo" slavi trideset godina postojanja i osvajanje titule prvaka II lige Podrinja. 
1999. god.
 Nakon dobrih rezultata ostvarneih prošle godine F.K. "Jedinstvo" od ove sezone takmiči se u Mačvanskoj okružnoj ligi.
 
 O.K. "KRUPANJKA"

[ POVRATAK NA POČETAK ]


Odbojkaški klub "Krupanjka" osnovan je 1981. god. U sezoni 1983/84 god. O.K. "Krupanjka" u međuregionalnoj ligi-zapad izbio na prvo mesto. Sledeće godine O.K. "Krupanjka" postaje kadetski prvak regiona u Valjevu, maja iste godine kadetski prvak Srbije u Batočini. Kao najbolji igrač kadetskog prvenstva Srbije proglašena je Dragana Mićić iz O.K. "Krupanjka". Iste godine ona odlazi u O.K. "IMT" Beograd i posle nekoliko godina postaje reprezentativka Jugoslavije, a Jasmina Drakulić u O.K. "Poštar" Beograd.
1986. god. 
Na kvalifikacijama u Batočini postaje član Srpske Lige.
1987/88 god.
Klub učestvuje na božićnom turniru u Kežmaroku (Češoslovačka) i ravnopravno se bori sa ekipama I slovačke lige.
1989/90 god.
Iako na drugom mestu u ligi klub prestaje sa radom.
Oktobra 1990. god.
Jasmina Drakulić ponovo okuplja igračice i počinje sa radom.
1999. god.
Nakon reorganizacije liga, O.K. "Krupanjka" iz Krupnja postao je drugoligaš i po prvi put u svojoj istoriji takmiči se u u ligi saveznog ranga.
 
 K.K. "RAĐEVAC" [ POVRATAK NA POČETAK ]

Košarkaški Klub "Rađevac" je osnovan 1980. god. kao "Društvo prijatelja i ljubitelja košarke". Klub se takmičio u Regionalnoj i Međuregionalnoj ligi Valjevo-Čačak, a poslednje dve sezone je član II srpske lige grupa zapad. Najveći uspeh klub je ostvario 1986. god. kada je izborio ucešće na kvalifikacijama za ulazak u Srpsku ligu i 1987. god. kada je bio polufinalista kupa na teritoriji regiona.
 
 R.K. "RAĐEVAC"

[ POVRATAK NA POČETAK ]


Rukometni Klub "Rađevac" je osnovan avgusta 1977. god. na inicijativu SIZ-a za fizičku kulturu. Prva generacija rukometaša je u jesen iste godine uključena u regionalnu ligu. O radu kluba čitamo u jednoj sportskoj rubrici:
"Rukometaši Rađevca iz Krupnja prošlonedeljnom pobedom u gostima protiv Metaloplastike III osvojili su još dva dragocena boda, u trci za osvajanje prvog mesta u regionalnoj ligi. Uspeh je utoliko veći ako se ima u vidu podatak da se krupanjski rukometaši već od osnivanja sukobljavaju sa mnoštvom problema. U proteklih deset kola osvojeno je 16 bodova, sa svega dva poraza. Među golgeterima posebno se ističe talentovani Branko Popović, koji je do sada postigao 95 pogodaka."
R.K. "Rađevac" zbog nedostataka sredstava prestaje sa radom 1989. god. a ponovo je aktiviran uz pomoć bivših igrača i ljubitelja rukometa krajem 1992. god.
 
 Karate Klub "PARTIZAN"

[ POVRATAK NA POČETAK ]


K.K."Partizan" Krupanj počeo je da radi kao sekcija sportskog društva "Partizan" od 1975. god. a 1984. god. osnovan je Karate klub "Partizan" u Krupnju i od iste godine ovaj klub je član KSPKR, KSS i KSJ. U 1986. god. za Majski turnir Karate klub "Partizan" organizovao je takmičenje na evropskom nivou uz ucešće Austrije, Italije i Švajcarske kao i karate klubova "Crvena Zvezda" i "Partizan" iz Beograda, svih klubova iz regiona i Istočne Bosne. Na ovom kupu treće mesto je osvojio Ivan Ivanović. Najbolji takmičar do sada je Petković Željko, sa osvojenim drugim mestom na prvenstvu Jugoslavije, održanom u Karlovcu.
 
 Krupanjski Šahovski Klub

[ POVRATAK NA POČETAK ]


Na inicijativu g. Lazara Vićentića i pomoć g. Ivana Božića 1975. god. osnovan je šahovski klub u Krupnju, pod imenom "Krupanjski šahovski klub". Klub se takmičio od početka u podrinjsko-kolubarskoj ligi. U toku svog rada u takmičenju za kup osvajao je drugo, treće i četvrto mesto.

[ POVRATAK NA POČETAK ]


POVRATAK NA POČETAK
Ovde moze biti vas oglas
Poslednja izmena : Najbolji pregled u 800x600 sa IE4+,NC4+
© Sva prava zadržana 2000 dizajn: Milan Skorić  mail : cokile@yahoo.com