GEOGRAFSKI PRIKAZ Krupanj www.RADjEVINA.co.yu
Start | Geografski Prikaz | Foto Vodič | Privreda | Turizam | Sport | Mapa
Radjevina OnLie
 
KRUPANj
Oovde može biti vaša reklama!

  • Krupanj
    je mesna zajednica gradskog tipa u kojoj živi 5000 stanovnika. On je administrativni, privredni i kulturni centar opštine. Krupanj je dobio status grada 1949. god. odlukom republike Srbije.
    Iako postoji već pet i po vekova (te je stariji od Zaslona, preteče Šapca) daleko je manji od Šapca i Valjeva. Iako se smatra da je Krupanj iniciran u srednjem veku, ima indicija da preteča Krupnja seže u antičko doba. U rečnom proširenju sastavaka reke Likodre, s obzirom na rimske tragove (groblja, okna i rudarstvo), verovatno je postojalo naselje u rimsko vreme. Kontinualna naseobinska tradicija Krupnja počela je od njegovog prvog pisanog pomena 1417. god. U spisima Dubrovčana tog vremena on se spominje kao Crupan. Srednjovekovni Crupan bio je središte rudarstva i tržište olova i srebra, sa značajnom topioničarskom delatnošću. Mesto se nalazilo na karavanskom putu za Bosnu i Dubrovnik. Crupan je bio stecište dubrovačkih i mletačkih trgovaca. U njemu se u to vreme dobijalo i gvožđe pa deo varoši leži na troski. Dugo je Krupanj bio i tursko mesto, sa orijentalnom fizionomijom i islamskim stanovništvom. Iz ratnih crteza Steve Todorovica : Varos Krupanj u Srbiji - 1877. god.
    Krupanj je tokom XVIII i XIX veka bio varoško mesto sa muslimanskim stanovništvom. Borivoje Ž. Milojević, naš poznati geograf, zaključuje da u Rađevini ima malo starosedelačkih porodica, a da doseljenici potiču iz gornjeg Podrinja, bivšeg Sandžaka, sa Kosova, iz Makedonije, Crne Gore, Hercegovine i Dalmacije. Migracioni postupci se odvijaju stalno, uz pražnjenje rađevskih sela i populacioni rast Krupnja.


Geografski Prikaz- > Naselja -> Krupanj

POVRATAK NA POČETAK
Ovde moze biti vas oglas
Poslednja izmena : Najbolji pregled u 800x600 sa IE4+,NC4+
© Sva prava zadržana 2000 dizajn: Milan Skorić  mail : cokile@yahoo.com