FOTO VODIC www.RADjEVINA.co.yu
Start | Geografski Prikaz | Foto Vodič | Privreda | Turizam | Sport | Mapa
Radjevina OnLie
 
FOTO VODIČ
Oovde može biti vaša reklama!

Putnicima namernicima najčešće zastaje dah pri svakom susretu sa Rađevinom. Ponosni smo našom brdovitom Rađevinom, njenom slavnom istorijskom prošlošću, plodonosnim njivama i voćnjacima, žuljevitim rukama obrađenim, kao i divnim šumama i proplancima u kojima utočište nalazi raznolika divljač.
 
 Krupanj

KRUPANJ DOKTORU RAJSU,POLITIKA,1.februar 1926. g.

Krupanj Varošica Krupanj izabrala je dr. Arčibalda Rajsa za svog počasnog člana. Najglavnija ulica u Krupnju zove se danas imenom dr. Rajsa. Sinoć su Rajsu povodom njegove pedesetogodišnjice Krupanjci darovali jedan vrlo lepo izrađen pištolj kremenjak i jedan par lepo izrađenih opanaka. Dr.Rajs je dao ideju da treba prikupiti kosti naših heroja palih na Mačkovom Kamenu i podići im jedan dostojan spomenik. I ne samo to, već je pristupio i njenom izvođenju.

 

 Panorama sela

Iz istorije

Panorama raðevskog sela U prvom srpskom ustanku 1804. god. Jadar i Rađevinu digao je na bunu Đorđe Ćurčija, miljenik Vuka Karadžića, najpre ćurčija u Krupnju, a zatim hajdučki harambaša. Godine 1813. Jadar i Rađevina ponovo potpadaju pod tursku vlast. Godine 1830. Hatišerifom Jadar i Radjevina pripale su Srbiji, ali ovog puta samo formalno, jer je tursko-ruska komisija tek trebalo da odredi granice. Miloš Obrenović naredio Tomi Vučiću Perišiću 1834. god. da sporne predele, medju njima Jadar i Rađevinu silom oslobodi, da bi ih pri tome uključio u upravo stvoren Podrinski okrug. U Jarebičkoj crkvi 18. marta 1834. god. Rađevci i Jadrani su položili zakletvu na vernost knjazu i otadžbini i pri tome je Rađevina ušla u Kneževinu Srbiju.
 
 Krupanjska crkva

O crkvi

Krupanjska Crkva Crkva je posvećena Sv. Vaznesenju Gospodnjem. Sagrađena je 1842. god. u vrtu počivšeg ktitora g. Miće Jeftića, predsednika primirteljnog suda. Stara krupanjska crkva Sv. Uspenija Presvete Bogorodice nalazi se u Dobrom Potoku.
 
 Osnovna Škola

O školi

Osnovna Škola Prva škola u Krupnju sagrađena je još 1837. god. ali je nepažnjom učitelja izgorela 1872. god. Nova škola je sagrađena 1885. god. Današnja savremena osnovna škola "Borivoje Ž. Milojević" datira iz 1986. god. Vaspitno-obrazovni proces u Rađevini se obavlja u šest potpunih osmogodišnjih škola, jednom srednjoškolskom centru i ustanovi za dnevni boravak dece.
 
 Stara apoteka

O apoteci

Stara Apoteka Stara apoteka tj. vila g. Pere Despića, zakupca rudnika iz Beča, izgrađena 1900. god. stavljena je pod zaštitu zakona.
 
 Hotel "Borac"

O Hotelu

Hotel "Borac" Hotel "BORAC" (B kategorije), koji raspolaže salom za svečani prijem gostiju, salom za poslovne prijeme i banket salom, u smeštajnom delu ima na raspolaganju 42 sobe i dva apartmana, sa 78 ležaja. Pored hotela, a u okviru sportsko-rekreativnog centra koriste se tri fudbalska terena, dva rukometna, dva košarkaška i dva odbojkaška terena, jedan otvoren poluolimpsijski bazen i moderno opremljena sportska dvorana sa teretanom. U planu je i izgradnja dva teniska terena.
 
 Dom Kulture

Otvranje čitonice u Krupnju "SRBIJA" 28.januar 1869. god.

Dok Kulture "POLITIKA" Podunavac,Moravac i Šumadinac, može se zapitati : gde je taj Krupanj?, držeći da je to u nekom karabudžaku i za božijim leđima, gde još zraci svetlosti i umnog napretka prosevnuli nisu. Nije tako, moj stoiče. I mi imamo u sebi života da odgovorimo zahtevima naprednog doba. Mi nismo larmadžije, hvalisavci, da čim što počnemo odmah u svet s hvalom iznosimo, al šta radimo, to je stalno i temeljito...
 
 Zalazak Sunca

Krupanj posle Prvog svetkog rata

Zalazak Sunca Posle Prvog svetskog rata Krupanj leči ratne rane obnovom. Grad se širi, dobija nove ulice (dr. Arčibalda Rajsa, Knjeginje Zorke, Stara Varoš, Petar Radojlović i dr.) i zgrada (Dom kulture, Banka, Javno kupatilo, Nova pošta, Hotel "Pita", Hotel "Evropa", Bolnica "Zadužbina Nikole Spasića", Nova spomen crkva izginulim ratnicima Sv.Vaznesenju Gospodnjem i dr.)
 
 Zadužbina N. Spasića

Reportaža kroz Rađevinu "Šabački Glasnik" 25. jul 1934. god.

Zadužbina Nikole Spasiæa Na Petrovdan, na veoma svečan način i u prisustvu mnogobrojnog građanstva Rađevine, osvećen je kamen temeljac bolnice koja se podiže iz Fonda velikog beogradskog dobrotvora pok. Nikole Spasića. Svečanosti je bio prisutan presednik odbora koji rukuje fondom i kad se ima u vidu da Krupanj i Rađevina nisu imali nikad ovu nužnu kulturno-socijalnu ustanovu, razumljiva je radost njenih građana što se pristupilo ovom velikom poslu. Posle uobičajenog crkvenog obreda položena je povelja.
 
 Krupanj, uprava rudnika. IZ STAROG FOTO ALBUMA

Krupanj,uprava rudnika. Glavna ulica i sreska kancelarija (F.Kanic, Srbija, zemlja i stanovništvo)
 Glavna ulica i sreska kancelarija (F.Kanic, Srbija, zemlja i stanovništvo)
 
 Krupanjci 1905. god.

Dali ste znali...

Krupanjci 1905. god. Ispod varoši Krupnja nalazi se topionica olova i antimona koja je sagrađena 1873. god. Oko topionice nalaze se zgrade za potrebe rudnika i topionice i za stanovanje rudara i radnika topionice. Svojim izgledom izdvaja se zgrada u kojoj stanuje upravnik podrinskih rudnika g.Svetozar Mašin sa suprugom Dragom, docnije kraljicom, suprugom kralja Aleksandra Obrenovića. Draginac, varošica 23 km udaljena od Krupnja, nazvana je po imenu kraljice Drage Mašin, kada je, za 7000 dinara, kupljen i status varošice.
 
 Krupanj 1914. god.

IZ KNjIGE: Džon Rid , RAT U SRBIJI 1915 , Cetinje 1975

Krupanj 1914. god. Svake nedelje se seljaci po celoj Srbiji okupljaju na svom seoskom trgu i igraju kolo. Postoje svadbena kola, kola za krštenje, kola za svaku priliku. Čak i svaka politička partija ima posebno kolo za izbore. Ovo koje sad igraju je Radikalka (partija koja je na vlasti), a pesma koju pevaju je radikalska pesma :

  "Plati porez za mene, pa da glasam za tebe!…"

POVRATAK NA POČETAK
Ovde moze biti vas oglas

Poslednja izmena : Najbolji pregled u 800x600 sa IE4+,NC4+
© Sva prava zadržana 2000 dizajn: Milan Skorić  mail : cokile@yahoo.com